access amea bar amea logo
Μέγεθος Γραμμάτων

αύξηση μεγέθους γραμμάτωνμείωση μεγέθους γραμμάτωνεπαναφορά μεγέθους γραμμάτων

Αντίθεση Χρωμάτων

επαναφορά χρωμάτωναντίθεση μαύρο/άσπροαντίθεση μπλε/κίτρινοαντίθεση άσπρο/μαύρο

Κλίμακα του γκρι

κλίμακα του γκριεπαναφορά του γκρι

Υπογράμμιση Συνδέσμων

υπογράμμιση linksεπαναφορά υπογράμμισης

access amea bar
GR

Η ΣΥΡΟΣ

/ /

Σύρος ή Σύρα, όπως λεγόταν παλαιότερα, είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Μια αρχοντική παρουσία που στολίζει το Αιγαίο, μια πόλη που απλώνεται αμφιθεατρικά μέχρι την ακροθαλασσιά και σκαρφαλώνει πάνω σε δύο λόφους σχηματίζοντας δυο λευκές πυραμίδες. Η Σύρος είναι η πρώτη νήσος-πόλη της Νεότερης Ελλάδας, η οποία σύμφωνα με τους μελετητές, γνώρισε πρωτοφανή δόξα στο εμπόριο, την βιομηχανία, την ναυτιλία, τα γράμματα & τις τέχνες. Έτσι έγινε κάποτε γνωστή σε όλο τον κόσμο της Ευρώπης ως η εμπορική πρωτεύουσα της Ελλάδας.

 

Η πρώτη εικόνα, δύο λόφοι, δύο κόσμοι που δημιουργήθηκαν σε διαφορετικές εποχές με διαφορετικές τάξεις & κουλτούρες, και διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα.
Από την μια η Άνω Σύρα, η πρώτη πόλη, η μεσαιωνική, η πόλη των καθολικών που διατηρεί μέχρι σήμερα παράδοση αιώνων. Από την άλλη η Ερμούπολη των ορθοδόξων, η νεοκλασική πολιτεία που συναγωνίστηκε σε μεγαλοπρέπεια τις μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η καθεμία με την δική της γοητεία σας προσκαλεί να την ανακαλύψετε. Η Σύρος των αστών και των αρχόντων του 19ου αιώνα, αλλά και η Απάνω Σύρα της λαϊκής γειτονιάς και του Φραγκοσυριανού μουσικού-ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη. Δύο πόλεις μαγνήτες σε καλούν για εξερεύνηση και αναψυχή, για μελέτη και ονειροπόληση. Και το ταξίδι στο χρόνο μοιάζει συναρπαστικό.

 

1822, η αρχή μιας νέας πόλης, της Ερμούπολης όπου βρίσκεται το αρχοντικό Vaporetto, πρωτεύουσα της κομψότητας και της αρχοντιάς. Η περίφημη αρχιτεκτονική της Ερμούπολης αντιπροσωπεύει το τέλειο αρχιτεκτονικό πάντρεμα Ανατολής & Δύσης. Σπουδαίοι Ευρωπαίοι Βαυαροί, Ιταλοί αλλά και Έλληνες αρχιτέκτονες δημιούργησαν αριστουργήματα που αντιπροσωπεύουν τον νεοκλασικισμό και ρομαντισμό της Δύσης, σαν παραμύθι, μνημειακά αρχιτεκτονήματα. Ένας τέτοιος αδιάψευστος μάρτυρας της χρυσής εποχής που στολίζει την πόλη είναι και το Vaporetto.

 

‘Στην Σύρο ξαναγεννήθηκε η Ελλάδα’, είπε κάποτε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Αυτή η φράση τα συνοψίζει όλα. Πέρα από το να είναι η Σύρος ένα ‘υπαίθριο μουσείο’, διαθέτει και πολύ ωραίες παραλίες για όλα τα γούστα, κοσμικές & οργανωμένες, προσβάσιμες μέσω καϊκιού ή πεζοπορίας, οικογενειακές, νεανικές, με υποδομή για windsurfing, προστατευμένες από τον καιρό. Ενδεικτικά αναφέρουμε : Αστέρια, Αγκαθωπές, Μέγας Γιαλός, Βάρη, Φοίνικας, Βαρβαρούσα, Κίνι, Γαλησσάς, Κόμητο και άλλες πολλές με καθαρά τυρκουάζ νερά.

 

Η Σύρος αποτελεί ιδανικό προορισμό για τον ταξιδιώτη που επιθυμεί να ζήσει μια ξεχωριστή πολυπολιτισμική εμπειρία. Περιπλανώμενος στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ συναυλιών κλασσικής μουσικής, όπερας, θεατρικών παραστάσεων, εικαστικών εκδηλώσεων, διαφόρων φεστιβάλ. Να οδηγηθεί στα στενά σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, όπου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ανεπανάληπτες βραδιές ρεμπέτικης μουσικής, και να καταλήξει στα χωριά του νησιού, όπου θα διασκεδάσει σε παραδοσιακούς και νησιώτικους ρυθμούς, και να ζήσει κάποια από τα έθιμα του τόπου.

 

Η Σύρος σας περιμένει να την ανακαλύψετε όχι μόνο όταν φοράει τα καλοκαιρινά της αλλά και για να βιώσετε τις κατανυκτικές Άγιες Μέρες του Πάσχα, το οποίο στην Σύρο έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά αφού γιορτάζεται ταυτόχρονα από τους Ορθόδοξους και τους Καθολικούς.
Αξίζει να επισκεφθεί κανείς και το Συριανό Καρναβάλι, όταν όλο το νησί αλλά και συμμετέχοντες από πολλά μέρη της Ελλάδας ξεφαντώνουν σε αυτή την μεγάλη γιορτή της διασκέδασης.


Ανεξάντλητος ο κατάλογος μοναδικών εμπειριών στη Σύρο, ένας προορισμός που σας μαγνητίζει να τον επισκέπτεστε ξανά και ξανά ...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

html valitated iconweb accessibility validator icon
CREATED BY DPROJECT © 2016
html valitated iconweb accessibility validator icon